meldpunt
word lid

Vanmiddag heeft een aantal organisaties en artsen een handhavingsverzoek gedaan aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), om de sjoemelsigaretten uit de handel te nemen.

Vorige maand kwam het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met een lijst van merken die volgens de Canadese meetmethode veel meer rotzooi bevatten dan de door de EU goedgekeurde meetmethode opleverden.

De verzoekers - ondermeer Stichting Rookpreventie Jeugd en longarts Wanda de Kanter, hebben de NVWA verzocht actie te ondernemen. De NVWA gaf eerder echter al aan dat ze zich gebonden acht aan de door de EU goedgekeurde meetmethode, en dat er niets te handhaven is.

De indieners vinden dat de NVWA daarmee zijn plicht verzaakt - het is tenslotte een overheidsinstantie, en de overheid is verplicht om de gezondheid van de burgers te beschermen. Daarom zou de NVWA handhavend moeten optreden.

Als de NVWA het verzoek terzijde legt, volgt een kort geding, laat de woordvoerder van de verzoekers weten.

Op dinsdag 31 juli 2018 lichtte advocate Bénédicte Ficq in tv-programma EenVandaag haar motivatie toe. Het tv-fragment duurt 10:29 minuten.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid