meldpunt
word lid

In Chili blijkt in 2013 de horeca wettelijk rookvrij te zijn gemaakt. Nu nemen de Chilenen razendsnel de volgende stap: een wetsvoorstel om plain packaging in te voeren is goedgekeurd door de Senaat, en moet alleen nog door het Lagerhuis.

Chili kent het hoogste percentage rokers van Midden- en Zuid-Amerika. Tabaksfabrikant BAT heeft al gedreigd hun fabriek in Chili te sluiten, en voert verder de gebruikelijke bezwaren aan tegen de wetgeving die we al uit Australië en andere landen kennen. Wel zal Chili het eerste land wereldwijd zijn dat menthol-sigaretten helemaal verbiedt. Zelfs de Europese Unie was vorig jaar te bang voor de kracht van de tabaksindustrie om menthol-sigaretten te verbieden. Chili durft die stap dus wel te zetten.

Als het Lagerhuis zijn poot stijf houdt en meegaat met de Senaat, treedt Chili toe tot het selecte groepje van de Zuid-Amerikaanse landen als Uruguay en Panama die het strengste tabaksbeleid van hun deel van het continent hebben. In Brazilië is een vergelijkbare wet wel aangenomen, maar deze werd door de tabaksindustrie direct aangevochten en is nog niet ingegaan zolang de rechters nog geen uitspraak hebben gedaan.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid