Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

Rookvrij Prijzen voor Arjen Lubach en Joop Bouma

Rookvrij Prijzen voor Arjen Lubach en Joop Bouma

 

Persbericht

Logo Clean Air Nederland

31 mei 2022

Postbus 118 | 2300 AC  Leiden

010 320 00 23 | 06 30 08 22 64

info@cleanairnederland.nl

https://cleanairnederland.nl

Rookvrij Prijzen voor Arjen Lubach en Joop Bouma

Arjen Lubach en Joop Bouma zijn dit jaar winnaar van de Rookvrij Prijs. Lubach krijgt deze prijs voor zijn item 'Waarom roken niet verboden is' in De Avondshow met Arjen Lubach. Onderzoeksjournalist Bouma ontvangt de prijs voor zijn jarenlange onderzoek naar en publicaties over de strategie en misleidingen van de tabaksindustrie.

Lubach legt in zijn programma van eind april haarfijn uit dat de overheid roken niet verbiedt omdat de staatskas er wel bij vaart. Op YouTube is de video al bijna 700 duizend keer bekeken. In 2019 maakte Lubach met zijn programma Zondag met Lubach ook al twee kritische items over de tabaksindustrie en de sjoemelsigaret die op YouTube in totaal 2 miljoen keer bekeken zijn.

Arjen Lubach
Joop Bouma

Bouma heeft met name de belangen van de tabaksindustrie, het verdienmodel en de veelal misleidende marketingstrategie helder in beeld gebracht. Hierdoor is duidelijk geworden waar deze branche wettelijke maar vooral ook ethische grenzen overschrijdt, en wat de invloed ervan is op overheid, politiek en medische beroepsgroep. Met zijn boeken ‘De Sjoemelsigaret’ in 2019 en ‘Het Rookgordijn’ in 2001 heeft Bouma voor een breder publiek de maatschappelijke problemen die door de tabaksindustrie zijn veroorzaakt zichtbaar gemaakt en daarmee terecht veel aandacht gekregen.

De Rookvrij Prijs is een initiatief van Clean Air Nederland en wordt jaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich inzet voor een rookvrije samenleving. De prijs werd in 1974 voor het eerst uitgereikt aan Anne Vondeling. Andere bekenden die deze prijs ontvingen: Richard Krajicek, Bart Veldkamp, Ria Beckers, Jacques Wallage, Rob de Nijs, Maartje van Weegen, Peter R. de Vries, Els Borst, Harry van Bommel, Erica Terpstra, Gerard Spong, Ab Klink, Pauline Dekker en Wanda de Kanter, Carla Dik-Faber, Hester Zitvast, Ahmed Aboutaleb en René Medema.

 

Clean Air Nederland is sinds 1974 de belangenvereniging voor een rookvrije samenleving en initiatiefnemer van de Rookvrije Generatie.

 

———EINDE PERSBERICHT———

 

 

Noot voor de redactie (niet voor publicatie)

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met

Tom Voeten, voorzitter Clean Air Nederland

010 320 00 23 en 06 30 08 22 64

info@cleanairnederland.nl

Als u geen persbericht meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden.