giraf in een dierentuin

Vanaf 1 februari 2024 geldt een volledig rookverbod in Diergaarde Blijdorp. Hiermee is dit de tweede dierentuin in Nederland waar roken overal verboden is.

Het roken van sigaretten, sigaren, e-sigaretten of vapes is dus overal in het park verboden. Bezoekers die toch willen roken, worden verzocht dit buiten de hekken van het park te doen en kunnen met een stempel vervolgens weer naar binnen. Het rookverbod geldt ook voor het personeel van de dierentuin.

De dierentuin heeft voor dit verbod gekozen om twee redenen. Ten eerste is het park een omgeving waar veel kinderen komen en daar past roken niet bij. Zeker nu er ook in de samenleving een groeiende steun is voor rookverboden op dit soort plekken. Ten tweede is Diergaarde Blijdorp zich de laatste tijd meer gaan richten op duurzaamheid. Sigaretten worden vaak op de grond gegooid en bevatten sigarettenfilters die uiteindelijk uiteen zullen breken in microplastics. Een groot gedeelte hiervan belandt in de natuur. Met het rookverbod helpt de dierentuin dus ook met het tegengaan van plasticvervuiling.

De gemeente Rotterdam heeft al positief gereageerd op het rookverbod en is voor het normaliseren van niet-roken. Blijdorp is echter niet de eerste dierentuin die hiermee komt; Artis in Amsterdam heeft namelijk al sinds april 2019 een volledig rookverbod. De andere dierentuinen in Nederland staan roken alleen toe op daarvoor bestemde rookplekken.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid