Diverse vapes/e-sigaretten, geëtaleerd.
Beeld © Jan Willem van Vliet

Vapes met een smaakje worden in Nederland nog altijd veelvuldig verkocht, ondanks een landelijk verkoopverbod. Dat blijkt uit verborgencamerabeelden van RTL Nieuws.

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat ondanks het expliciete verbod deze producten nog steeds royaal verkocht worden, zowel via online kanalen als in fysieke winkels door het hele land. Van de 29 onderzochte zaken bleken er 13 de regels te overtreden, waarbij vapes niet openlijk werden gepresenteerd maar eerder verborgen waren onder de toonbank of in afgesloten kasten.

Het verkoopverbod, dat op 1 januari 2024 inging, is van toepassing op e-sigaretten, e-liquids en opzetstukjes met smaakjes, met als doel het verminderen van het gebruik onder jongeren. Opvallend is dat veel winkels, ondanks aanpassingen in hun winkelinrichting, zich niet aan de wet houden. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ChristenUnie) waarschuwt voor mogelijke inspecties door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), met daaropvolgende zware boetes.

Het onderzoek werpt licht op het bewuste illegale gedrag van verkopers, wat door experts wordt beschouwd als indicatief voor een onbetrouwbare branche. Esther Croes van het Trimbos-instituut benadrukt de morele verantwoordelijkheid van verkopers om de gezondheid van jongeren te waarborgen. Van Ooijen dringt erop aan dat de grote distributiekanalen als eerste worden aangepakt en roept winkeliers op om de verkoop te staken.

Verder toont het onderzoek aan dat vapen vooral populair is onder jongeren, waarbij 1 op de 5 jongeren tussen de 12 en 25 jaar vorig jaar heeft gevapet. Kritiek wordt geuit op de marketingstrategieën van de tabaksindustrie, die met diverse smaakjes tracht jongeren aan nicotine bloot te stellen. Vapen wordt beschouwd als een potentiële opstap naar conventioneel roken, en de hoge concentratie nicotine in veel vapes maakt het snel verslavend, aldus het Trimbos-instituut.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid