Als aan de wereldwijde verbouw van tabak op landbouwgrond een einde kan worden gemaakt, levert dat 4 miljoen hectare op die nuttiger kan worden gebruikt.

De grootste tabaksverbouwers zitten in China ((39.6%), India (8.3%), Brazilië (7.0%) en de Verenigde Staten (4.6%),maar in totaal zijn er 120 landen waar landbouwareaal voor tabaksverbouw wordt gebruikt, met een geschat totaaloppervlak van 4 miljoen hectare.

In een deel van deze landen wordt aan tabaksverbouw de voorkeur gegeven boven het verbouwen van voedsel. Om dit om te buigen wordt bijvoorbeeld in India geëxperimenteerd met alternatieve gewassen die ook goed gedijen in de landbouwgrond.

Vooral op het Afrikaanse continent lobbyt tabaksgigant BAT tegen de alternatieve vormen van landbouw, waarbij er altijd op wordt gewezen dat de tabaksverbouw voor een betere levensstandaard zorgt bij de boeren. Als de boeren al willen overstappen, blijkt dat de infrastructuur rond aanbod en productie te ontbreken, waardoor de overstap niet bepaald wordt gestimuleerd.

Ook in Europa wordt tabak verbouwd, in Italië, Spanje, Polen, Griekenland, Kroatië, Frankrijk, Hongarije en Bulgarije, in totaal zo'n 66.000 hectare. Pas sinds 2018 bouwt de Europese Unie de subsidies aan de tabaksboeren langzaam af. Maar in Italië heeft het ministerie van Landbouw het contract met concurrent PMI dit jaar vernieuwd, niet beëindigd.

Landen zouden boeren echter moeten aansporen om op andere gewassen over te stappen, zodat de grond voor voedsel of bio-energie kan worden gebruikt.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid