Er waren al enkele stations na lokaal initiatief rookvrij geworden, maar de Belgische spoorwegen zijn na politieke druk overstag: de stations worden in 2023 allemaal rookvrij.

De NMBS (Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen) was het al eerder van plan maar alles kwam in een stroomversnelling na een wetsvoorstel van enkele groene partijen in het federale parlement. Het voorstel is in commissie aangenomen door de regeringscoalitie, de volledige Belgische Tweede Kamer moet er nog over stemmen.

De makers van het wetsvoorstel, Kim Buyst (Groen) en Nicolas Parent (Ecolo), willen passief roken en aanzetten tot roken tegengaan, want “zien roken doet roken”. De tekst van het voorstel werd gemaakt in samenwerking met Kom Op Tegen Kanker en Stichting Tegen Kanker. Ze verwijzen ook naar Nederland, hier zijn de stations al een paar jaar rookvrij.

De maatregel gaat dus pas volgend jaar, 2023, in. Dit geeft de NMBS de tijd om de reizigers in te lichten. Minister Georges Gilkinet van Mobiliteit (Groen) is blij met het voorstel. 'Stations moeten net en aangenaam zijn. Door de perrons van stations vanaf 2023 rookvrij te maken, gelden hier dezelfde regels als in andere openbare ruimtes. Deze wetsaanpassing is dus goed nieuws voor het comfort en de gezondheid van de reizigers, die hiervoor al langer vragende partij zijn'.

Kijk hier naar het filmpje

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid