Verschillende mensen die als marionettenpop aan touwtjes vastzitten

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft afgelopen week de campagne "Stop de leugens" gelanceerd om duidelijk te maken dat roken dodelijk is en dat de tabaksindustrie niet langer de gevaren mag verbloemen.

De campagne richt zich vooral op jongeren en informeert hen over de risico's van tabak en de vaak sluwe tactieken van de industrie om deze te verhullen. De WHO baseert zich op bewijzen van waakhond STOP en het Global Center for Good Governance in Tobacco Control, die aantonen dat het moeilijk is voor gezondheidsbeleid om inmenging van de tabaksindustrie te weerstaan.

De tabaksindustrie oefent invloed uit door regeringen voor de rechter te dagen en door middel van giften en cadeaus het tabaksontmoedigingsbeleid te beïnvloeden. De WHO wijst op misleiding van het publiek via influencers op sociale media, gesponsorde evenementen, financiering van wetenschappelijk onderzoek en steun voor initiatieven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De organisatie benadrukt de voortdurende inspanningen van de tabaksindustrie om haar producten, met name gericht op jongeren, te promoten.

Ondanks overtuigend bewijs dat roken verantwoordelijk is voor een kwart van alle kankers en meer dan 8 miljoen doden per jaar, blijft de tabaksindustrie nieuwe producten, zoals menthol- en smaaksigaretten, en elektronische sigaretten met aantrekkelijke ontwerpen, promoten. De WHO benadrukt de noodzaak om gezondheidsbeleid te beschermen tegen de invloed van de tabaksindustrie en roept landen op de industrie niet toe te laten aan de onderhandelingstafel waar beleid wordt gevormd.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid