Op ludieke wijze is op vrijdag 26 november actie gevoerd bij de vestiging van Center Parcs in Zandvoort, door de kinder- en longartsenorganisaties NVK en NVALT en Clean Air Nederland. Doel van de actie is ervoor te zorgen dat op korte termijn alle vestigingen van Center Parcs rookvrij worden.

Tijdens de ludieke actie heeft De Sint een verlanglijst van de kinder- en longartsen in ontvangst genomen met het verzoek om een rookvrij Center Parcs. De Sint heeft vervolgens het door Clean Air Nederland ingerichte actiecentrum op het terrein van Center Parcs geopend; daar vinden allerlei activiteiten voor kinderen plaats in een gezonde en dus rookvrije omgeving

De kinder- en longartsen maken zich zorgen over de gezondheid van de kinderen die Center Parcs bezoeken. Tijdens hun verblijf worden de kinderen in de meeste publieke ruimtes blootgesteld aan tabaksrook: in de restaurants, de bowlingbaan, de overdekte terrassen, bijna overal mag gerookt worden in Center Parcs.
Uit recent onderzoek (Gezondheidsraad 2003) is bekend dat elk jaar opnieuw tienduizenden kinderen luchtweginfecties oplopen als gevolg van meeroken.

De heer Kuethe, kinderarts: "Kinderen kunnen zelf vaak niet kiezen om wel of niet in een rokerige ruimte te vertoeven, ze gaan met hun ouders mee; daarom heeft Center Parcs de verantwoordelijkheid om de kinderen te beschermen tegen de schadelijke invloed van tabaksrook".
De heer Van Spiegel, longarts: "Roken in het bijzijn van kinderen is bovendien een slecht voorbeeld. Kinderen moeten niet leren dat roken normaal is, en hoort bij ontspanning".

Clean Air Nederland heeft recent een uitgebreid onderzoek verricht onder de bezoekers van Center Parcs om hun mening in kaart te brengen. Maar liefst 85% van de bezoekers vindt dat alle publieke ruimtes van deze horeca-onderneming rookvrij dienen te zijn.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid