In de afgelopen maand oktober is de campagne Stoptober weer in volle gang geweest, om aandacht te geven aan het stoppen met roken. Naast roken wordt er onder jongeren ook veel gebruik gemaakt van vapes. Hieronder staan een aantal feiten, cijfers en adviezen van het Trimbos-instituut.

De recente gegevens van het Trimbos-instituut zijn alarmerend. Bijna net zoveel jongeren vapen als roken in Nederland. Er worden statistieken gedeeld waaruit blijkt dat 21,7% van de jongeren en jongvolwassenen tussen 12 en 25 jaar in het afgelopen jaar een e-sigaret heeft gebruikt, terwijl 27,4% tabakssigaretten heeft gerookt. Bovendien rookt 69,1% van de jongeren die maandelijks een e-sigaret gebruiken, ook maandelijks tabakssigaretten. Dit feit wijst op een verontrustend patroon.

Het Trimbos-instituut benadrukt dat het idee dat jongeren beter kunnen experimenteren met e-sigaretten dan met tabakssigaretten onjuist is, omdat tweederde van de jongeren die vapen ook roken. Dit betekent dat ze worden blootgesteld aan de schadelijke stoffen van zowel tabak als e-sigaretten. Bovendien bevatten e-sigaretten vaak nicotinezout, dat snel in de hersenen terechtkomt en jongeren snel verslaafd kan maken aan nicotine, wat als zeer zorgwekkend wordt beschouwd.

Daarnaast wordt gewezen op de gevaren van derdehandsrook, dat wil zeggen tabaksrook die achterblijft op oppervlakken en voorwerpen zoals meubels en kleding. Onderzoek heeft aangetoond dat derdehandsrook schadelijke stoffen bevat die schade kunnen aanrichten aan bijna alle delen van het lichaam. Mensen die hieraan worden blootgesteld, hebben vaker longklachten. Derdehandsrook kan maanden tot jaren blijven hangen en na verloop van tijd nog schadelijker worden. Dit kan vooral gevaarlijk zijn voor jonge kinderen, omdat hun lichaam moeilijker met deze schadelijke stoffen kan omgaan.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 / 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid