meldpunt
word lid

Een grootschalig onderzoek door de Universiteit van Maastricht en met medewerking van het Trimbos-instituut heeft uitgewezen dat roken in het openbaar steeds minder sociaal geaccepteerd wordt.

Het Maastrichtse instituut CAPHRI, voluit Care and Public Health Research Institute, voert al langer een Continu Onderzoek Rookgewoonten (COR) uit. Voor deze grote studie zijn in 10 jaar tijd 180.000 Nederlanders bevraagd.

Volgens de uitkomsten wordt roken steeds minder geaccepteerd in auto's, op scholen, en in het openbaar vervoer. De vrees dat het rookverbod in de horeca zou zorgen voor meer gerook thuis, kwam niet uit. Sterker nog, ook rokers hebben thuis in toenemende mate een rookverbod ingevoerd, en dat effect was nog sterker in huishoudens met jonge kinderen.

Het rookverbod in restaurants blijkt algemeen geaccepteerd, maar de enige uitzondering in de horeca blijkt voor cafés te gelden, waar roken nog vrij acceptabel wordt gevonden. Dat wordt toegeschreven aan de regelmatige wijzigingen in de wetgeving hiervoor.

Update: onderzoekster Gera Nagelhout werd geïnterviewd door Radio 1 Limburg.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid