meldpunt
word lid

De twee grote tabaksfabrikanten, BAT en Philip Morris, hangt een onderzoek van de Zuid-Koreaanse belastingdienst boven het hoofd. Er zijn aanwijzigen dat er op grote schaal met accijnzen is gefraudeerd.

Van BAT is al bekend dat op het Afrikaanse continent grootschalig de hand wordt gelicht met de wet- en regelgeving, en daar ook min of meer de vrije hand krijgt omdat veel Afrikaanse landen voor hun export sterk van de tabaksverbouw afhankelijk zijn.

Maar dat de twee grootste producenten in Zuid-Korea, een welvarend land, nu tegen de lamp zijn gelopen, is nieuw.

Waar gaat het om: vorig jaar januari werd de accijns per pakje met omgerekend 1,79 euro verhoogd, tot ongeveer 4,50 euro.
Beide firma's sloegen voorafgaand aan de verhoging extra veel voorraad in voor de Koreaanse markt, en verkochten die voorraad na 1 januari 2015 voor de oude prijs, daarbij dus tientallen miljoenen winst makend op de voorraad.

Overigens heeft een Koreaanse tabaksfabrikant zich aan dezelfde praktijk schuldig gemaakt, maar dat bedrijf heeft haastig beloofd miljarden van zijn winst aan goede doelen te schenken. Daarmee is deze fabrikant naar alle waarschijnlijkheid dit belastingfraude-onderzoek bespaard gebleven.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid