meldpunt
word lid

Veel Amsterdammers zijn voor het terugdringen van roken in de openbare ruimte. Dit blijkt uit een enquête van OIS in opdracht van AT5.

In Amsterdam is bijna driekwart (73%) is voorstander van het verder beperken van roken in de openbare ruimte, 38% steunt maatregelen in algemene zin, 35% laat het mede afhangen van de precieze maatregelen, bijvoorbeeld een verbod voor specifieke locaties.

tom voeten at5

Bekijk hier het TV fragment van AT5 en het artikel op de AT5 website

Speeltuinen en zwembaden worden het vaakst genoemd door wie roken wil terugdringen. Ook terrassen zouden volgens een meerderheid rookvrij moeten worden. Ongeveer een vijfde van de Amsterdammers zou ervoor zijn roken op straat te verbieden.

  • Bushokjes 81%
  • Speeltuinen 97%
  • Terrassen 69%
  • Rijen voor een museum of attractie 85%
  • De sportclub 86%
  • Zwembaden 91%
  • Op straat 23%

Van degenen die (weleens) roken is 63% tegen en 30% voor het verbieden van het roken op het terras. Het verbieden van roken in zwembaden en speeltuinen bij sportclubs en in rijen kan bij hen wel op een meerderheid rekenen. 75% van de niet-rokers is voor een verbod op roken op terrassen;

Van de rokers zegt 23% te overwegen met roken te stoppen als er een verbod komt op roken in de openbare ruimte.

Van de niet-rokers zegt 35% locaties waar niet gerookt mag worden te gaan vermijden en 36% procent zegt soms deze locaties te gaan vermijden; 29% van de niet-rokers locaties te blijven bezoeken als er geen rookverbod komt. Van de rokers zegt 32% niet meer naar locaties te gaan waar niet meer gerookt mag worden.

Van alle geënquêteerden stoort 34% zich in het algemeen aan het rookgedrag van anderen en 43% procent van de geënquêteerden zegt zich soms te storen aan het rookgedrag van anderen. Van de geënquêteerden zegt 5% mensen aan te spreken op hun rookgedrag als zij zich hieraan storen en 33% procent van de geënquêteerden zegt dat soms te doen.

Aan de voorstanders van een uitbreiding van het rookverbod is gevraagd hoe hoog de boete zou moeten zijn in geval van overtreding. Dan kiest 44% voor een boete tot 50 euro; 28% voor een boete tussen 51 en 250 euro en 12% voor een boete van meer dan 250 euro; 17% weet niet hoe hoog de boete zou moeten zijn.

Ter informatie: iets meer dan een kwart van de volwassen Amsterdammers rookt
(Bron: GGD gezondheidsmonitor, https://amsterdam.ggdgezondheidinbeeld.nl/volwassenen/)

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid