meldpunt
word lid

IQOS, het nieuwe product van Philip Morris, blijkt statistisch gezien evenveel schade aan de longen te veroorzaken als een reguliere sigaret.

Dit is uitgezocht door Stanton Glantz, hoogleraar Gezondheid (Medicine) aan de universiteit van Californië in San Francisco. Hij is een erkend autoriteit op het gebied van tabaksontmoediging.

Omdat de FDA (Food and Drug Administration) in de Verenigde Staten de introductie van nieuwe tabaksproducten kan tegenhouden, moet de fabrikant het nieuwe product aanmelden en een volledige beschrijving bij dit overheidsorgaan indienen. Deze aanmelding kwam in mei dit jaar.

Glantz heeft een paar maanden nodig gehad om de volledige beschrijven door te kijken. Tot zijn verbazing bleek PM zélf te vermelden dat er geen statistisch verschil te onderkennen is tussen de schade in de longen die de IQOS veroorzaakt en de schade in de longen door reguliere sigaretten.

De IQOS produceert aerosolen, deeltjes die vrij in de lucht terechtkomen. De aerosolen blijken uit ultrafijnstof te bestaan die de nicotine in het lichaam afleveren. Dit ultrafijnstof veroorzaakt hart- en longziektes. Ook de hoeveelheid genomen trekjes van de IQOS is niet van invloed op de dosis ultrafijnstof die het lichaam binnenkrijgt.

Glantz geeft aan dat zijn bevindingen, zoals alle medische onderzoeken, voor 95% betrouwbaar zijn. Voor wetenschappelijk onderzoek is er altijd een 5% onzekerheidsmarge.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
sm fb32      sm is32      sm tw32      sm li32
Word lid