meldpunt
word lid

17 scholen, 151 klassen en dus 2.361 leerlingen uit Oost-Brabant nemen dit schooljaar deel aan de Wedstrijd Rookvrije Klassen. Met de wedstrijd gaan jongeren van de eerste graad secundair onderwijs de uitdaging aan om zes maanden rookvrij te blijven. Met de Wedstrijd Rookvrije Klassen worden twaalf tot veertien jarigen aangespoord om rookvrij te blijven.

Elke klas in de eerste graad kon zich tot eind september inschrijven voor de wedstrijd, ongeacht het aantal rokers bij de start. De deelnemende klassen sluiten een contract af. Als minstens negentig procent van de klas zes maanden later rookvrij is, ontvangen de leerlingen een diploma. In elke school wint de beste klas een creatieve workshop. Een klas kan bovendien meedoen met het creatieve luik van de wedstrijd door een stripverhaal of een fotoroman te maken over niet (beginnen met) roken.

Verschillende internationale studies bevestigen de effectiviteit van Wedstrijd Rookvrije Klassen. De wedstrijd zorgt er mee voor dat het aantal beginnende rokers onder de jongeren daalt. Het regelmatig gebruik van tabak kende over de laatste schooljaren heen eveneens een aanhoudende daling. Terwijl in schooljaar 2005-2006 nog 12,4% van de leerlingen regelmatig rookte, daalde dit cijfer naar 7,4% in 2015-2016.

De Wedstrijd Rookvrije Klassen is een initiatief van het Vlaams Instituut Gezond Leven en de Vlaamse Logo’s en vindt dit schooljaar voor de negentiende keer plaats.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid