meldpunt
word lid

Clean Air Nederland, belangenvereniging voor rookvrije publieke ruimtes, wil dat de VWA meer en intensiever gaat controleren op naleving van de Tabakswet. De uitkomsten van het vandaag gepubliceerde rapport van FNV Bondgenoten zijn reden tot grote zorg: meer dan 30% van alle bedrijven heeft nog altijd geen rookbeleid dat voldoet aan de wet.

"Als politici zoals Bert Bakker van D'66 op TV verklaren dat zij zich niet wensen te houden aan de nieuwe Tabakswet, hoe kun je dan van bedrijven verwachten dat zij zich houden aan deze wet?" aldus Willem van den Oetelaar, voorzitter van Clean Air Nederland. Juist politici zouden zich veel bewuster moeten zijn van hun voorbeeld-functie. Daarnaast kunnen meer controles door de VWA, en meer intensieve voorlichting aan bedrijven en werknemers, een betere handhaving van de Tabakswet mogelijk maken.

Clean Air Nederland pleit tevens voor eenduidige regelgeving in Nederland: "in publieke ruimtes wordt niet gerookt, dus ook niet in de horeca". Zo'n regel is helder en duidelijk voor iedereen, en is daarom ook veel beter te handhaven. Clean Air Nederland vindt dat bedrijven consequenties moeten trekken uit het rookgedrag van hun werknemers: niet-rokende werknemers hebben een verhoogde werkdruk omdat hun rokende collega's tot een uur per dag aan productieve tijd verliezen door het nemen van rookpauze's. Binnen bedrijven moet een openlijke discussie komen over deze consequenties. Clean Air Nederland is eventueel bereid deze consequenties middels een proefproces van een niet-rokende werknemer helder te krijgen.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid