meldpunt
word lid

De stadiondirectie van de Johan Cruijff Arena heeft terecht een boete gekregen voor overtredingen van het rookverbod op de tribunes tijdens een voetbalwedstrijd.

Dat oordeelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), nadat de stadiondirectie in beroep was gegaan tegen een eerder opgelegde boete voor deze overtredingen.

Tijdens een voetbalwedstrijd in de Arena zagen inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dat het rookverbod massaal overtreden werd in enkele vakken en na afloop van de wedstrijd was de stadionvloer 'bezaaid' met sigarettenpeuken. Omdat de aanwezige stadionstewards niet ingrepen besloot de NVWA tot een boete van 2400 euro. Volgens diverse bezoekers was dit geen uitzondering en wordt er aan de lopende band gerookt.

De Arena ging in beroep omdat de tribunes zich in de openlucht bevinden. Volgens de bestuursrechter vallen de tribunes van het stadion echter onder het rookverbod omdat ze overkapt zijn. Dat geldt ook als het dak van de Arena open is, aangezien dat zich alleen boven het speelveld bevindt. De boete blijft dus staan. Het stadion kan niet meer in beroep gaan tegen de uitspraak.
Zie hier de volledige argumentatie en uitspraak van het College.

Volgens Clean Air Nederland gaan Ajax en de Arena hiermee lijnrecht in tegen hun eigen beleid zoals dat in 2008 is gepubliceerd: Rookbeleid Ajax en Arena. Hierin staat letterlijk:

"Ajax en de Amsterdam ArenA volgen de wetgeving rondom het rookbeleid en stimuleren een rookvrije omgeving. Het betekent voor wedstrijden van Ajax dat met ingang van de eerste competitiewedstrijd van het seizoen 2008-2009 het gehele terrein van de ArenA rookvrij gebied zal zijn."

....Ook als wordt gevoetbald met het dak open, mag er niet worden gerookt. Het geldt niet alleen voor wedstrijden van Ajax, maar bij alle evenementen in de ArenA...."

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid