meldpunt
word lid

Een nieuwe studie naar de effecten van derdehandsrook toont voor het eerst aan dat deze deeltjes de cellen binnen het ademhalingssysteem kunnen beschadigen.

Tot nu toe was onderzoek naar deze vorm van effecten van tabaksrook alleen uitgevoerd op gekweekte cellen of dieren. De studie is uitgevoerd door de University of California in Riverside in Amerika.

Derdehandsrook gaat om de rookdeeltjes die achterblijven na het roken in kleren, haar, meubels en auto's. Daarom gaat het hier over rook'residu'.

Dit residu kan opnieuw in de lucht komen en dan opnieuw worden ingeademd door nietrokers. Voor de studie werd gebruik gemaakt van gezonde vrijwilligers. Ze werden in een laboratoriumsituatie gebracht waar ze drie uur lang in een ruimte verbleven met berookte spullen. Daarna werd bij alle vrijwilligers neusslijm afgenomen om te kijken in hoeverre hun DNA was aangetast. Uit de testen bleek dat maar liefst 382 genen waren veranderd. Het ging vooral om cellen in de neusholte, waar het onderzoeksteam zich speciaal op richtte.

De onderzoekers wijzen erop dat een blootstelling aan tabaksresidu van 3 uur al deze verandering kunnen veroorzaken. Mensen die dus voor langere tijd in berookte auto's of huizen verblijven kunnen gezondheidsproblemen ondervinden.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid