meldpunt
word lid

corona dirk devroey"Rokers zijn kwetsbaarder voor het coronavirus. Roken (en ook overmatig alcoholgebruik) kan het immuunsysteem verzwakken en de ziekte versterken."

Dit blijkt uit onderzoek van hoogleraar Dirk Devroey van de Vrije Universiteit Brussel:
"Roken gaat op zijn beurt de trilhaartjes in je luchtpijp verlammen, waardoor je de virussen minder makkelijk kan uithoesten. Rokers zullen langer ziek blijven en zijn kwetsbaarder." meldt Devroey.

corona erika vliegheInfectiologe Erika Vlieghe van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen:
"Roken is een groot gezondheidsprobleem dat ook echt de gezondheid ondermijnt. Een aantal virale aandoeningen komen vaker voor bij rokers. Het is misschien een goede gelegenheid om te denken: zou ik niet eens stoppen met roken? Zeker zware rokers of mensen die al langer roken, hebben al meer risico op chronische bronchitis of chronische vervorming in de longen. Dat soort longen is heel kwetsbaar, kan sneller gaan ontsteken en dat kan langer duren, omdat de lokale weerstand lager is. Net zoals bij andere virale ziektes vermoeden we dat roken een verzwarende omstandigheid kan zijn."

corona diederik gommersDiederik Gommers, hoogleraar Intensive Care geneeskunde Erasmus MC Rotterdam, in de NOS uitzending Het Coronavirus: Feiten en fabels van 13 maart 2020:
"Er zijn sterke aanwijzingen dat rokers vatbaarder zijn voor het coronavirus dan niet-rokers. Dat wil zeggen dat zij sneller besmet raken. En zij hebben een hogere kans op erge symptomen en overlijden. Daarnaast weten we dat rokers een slechtere longfunctie hebben. Daardoor zijn ze vatbaarder voor longontsteking en kunnen zij longproblemen minder goed opvangen dan niet-rokers."

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid