meldpunt
word lid

Finland heeft laten zien dat het mogelijk is om het aantal rokers sterk terug te dringen, zonder het aantal e-rokers te zien vergroten. Hoe?

De Finnen kennen hun eigen Rookvrije Generatie - het land wil volledig rookvrij zijn in 2040. In 20 jaar tijd is het percentage rokers gedaald van 24% in 1998 tot 14% in 2018. Slechts 1% blijkt e-sigaretten te gebruiken.

Vanaf 2016, toen de e-sigaret in de westerse wereld steeds populairder werd, zette de Finse regering een hele vooruitziende stap. Een groep ambtenaren werd ingezet om de Tabakswet zo te herschrijven dat het gebruik van de e-sigaret in de kiem kon worden gesmoord.

Dat gebeurde door ALLE nicotineproducten onder de wet te laten vallen. In de praktijk betekende dat dat er geen enkele vorm van reclame mocht worden gemaakt voor tabaksproducten die minder schadelijk claimden te zijn.

Finland was daarmee het eerste land wereldwijd waar de e-sigaret volledig aan banden werd gelegd: smaakjes verbood, een minimumleeftijd voor kopers, een totaalverbod op reclame voor nicotinehoudende producten en een uitstalverbod instelde, internetverkoop verbood en de import beperkte. 

Het Finse tabaksbeleid is zo succesvol, dat per 2030 wordt gemikt op maximaal 5% rokers.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid