meldpunt
word lid

De Spaanse provincie Galicië heeft woensdag 13 augustus 2020 een algeheel rookverbod ingevoerd om nieuwe corona-uitbraken een halt toe te roepen.

Sigaretten roken of vapen mag niet meer op straat en op terrassen als er niet genoeg ruimte is om afstand te houden. Spanje kent verschillende uitbraken die voor een dagelijkse toename van gemiddeld 1700 nieuwe coronapatiënten zorgen.

Roken vergroot volgens Spaanse experts het risico op besmetting wegens het vele contact tussen handen, mond, sigaret en eventueel met het virus besmette oppervlaktes. Ook vrezen de Spanjaarden dat mensen minder afstand houden door het 'ontspannende' effect van roken.

In Spanje werd in een vroeg stadium van de pandemie gezegd dat met het uitblazen van sigarettenrook virusdeeltjes kunnen meekomen. Dat is niet wetenschappelijk aangetoond, maar de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt wel dat rokers meer kans lopen om ernstig ziek te worden van een coronabesmetting. In maart 2020 citeerden we drie deskundigen hierover.

Update: een dag later meldt de overheid dat ook op de Canarische Eilanden een rookverbod geldt in verband met de coronabesmettingen. De Canarische Eilanden-groep bestaat uit Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Graciosa, El Hierro, La Gomera en La Palma.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid