meldpunt
word lid

In de gemeente Zevenaar staat nog een van de laatste tabaksfabrieken van Nederland. Een oud-burgemeester had er veel contact mee, wat tegen de wet is...

Jan de Ruiter, tot september 2016 meer dan 15 jaar burgemeester van de gemeente Zevenaar, had in functie veel mailverkeer met de vestiging van British American Tobacco. Toen journalistiek onderzoeksplatform The Investigative Desk om deze e-mails vroeg, hadden ze een aantal vragen:
Hoe stond oud-burgemeester van de gemeente Zevenaar Jan de Ruiter precies in contact met British American Tobacco (BAT)? En welke afspraken hij heeft gemaakt met de tabaksgigant?

Maar bij de gemeente bleken alle mails ineens verdwenen te zijn. En de gemeente komt er mee weg.

Wat is daar precies gebeurd? Het onderzoeksplatform diende een klacht in in verband met de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In hoger beroep oordeelde de Raad van State dat de gemeente de mailbox niet had mogen verwijderen of vernietigen. Toch kreeg de gemeente geen boete of straf opgelegd.

The Investigative Desk zocht dit verder uit. De website Follow the Money bericht er over, dat kunt u alleen vandaag, 8 september 2020, gratis lezen.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid