meldpunt
word lid

Tabaksbedrijven moeten de rekening betalen voor het opruimen van de miljoenen sigarettenpeuken die rokers elk jaar weggooien onder nieuwe milieuvoorschriften in Spanje.

De regeling, die vrijdag 6 januari 2023 van kracht wordt, maakt deel uit van een pakket maatregelen om afval te verminderen en recycling te bevorderen. Het omvat een verbod op plastic bestek en borden voor eenmalig gebruik, wattenstaafjes, polystyreen bekers en plastic rietjes, en een beperking van plastic voedselverpakkingen. De wet is in overeenstemming met een richtlijn van de Europese Unie die het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik beperkt en die vervuilers wil verplichten de rommel die zij veroorzaken op te ruimen.

Sigarettenfabrikanten zullen ook verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van het publiek om hun peuken niet in de openbare ruimte weg te gooien, maar het blijft onduidelijk hoe de opruiming zal worden uitgevoerd of wat deze zal kosten.

Een Catalaans onderzoek schatte de kosten op 12 tot 21 euro per burger per jaar, in totaal tot 1 miljard euro. Eerder dit jaar heeft de Catalaanse regering voorgesteld een regeling in te voeren waarbij sigarettenpeuken voor 0,20 euro per stuk kunnen worden ingewisseld, wat 4 euro zou toevoegen aan de huidige gemiddelde prijs van 5 euro voor een pakje van 20 stuks. De regeling is nog niet ingevoerd.

Aangenomen wordt dat de tabaksfabrikanten de kosten zullen doorberekenen aan de consument, wat een extra stimulans is om te stoppen met roken. Volgens de overheidsstatistieken van vorig jaar rookt ongeveer 22% van de Spanjaarden (16,4% van de vrouwen en 23,3% van de mannen), tegenover een EU-gemiddelde van 18,4%.

Ondanks het grote aantal rokers, vooral onder jongeren, is de publieke opinie voorstander van meer beperkingen op het roken in openbare gelegenheden. Uit een enquête van de vereniging voor gezinsgeneeskunde bleek dat 85% voorstander is van verdere beperkingen, waarbij 72% voorstander is van een rookverbod op de terrassen van bars en restaurants. In het belang van de volksgezondheid en om het aantal peuken dat in zee terechtkomt te verminderen, zijn ongeveer 500 Spaanse stranden rookvrij verklaard. Vorig jaar verbood Barcelona het roken op alle 10 stranden van de stad.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid