meldpunt
word lid

Op 18 december bepaalde het speciale tribunaal in Hong Kong dat de klacht van Philip Morris (PM) tegen de wetswijziging over plain packaging werd afgewezen. Een paar dagen later liet een rechtendocent zijn licht schijnen over het hoe en waarom.

Een halfjaar later heeft het tribunaal haar eigen - in principe geheime - uitspraak gepubliceerd. De uitspraak, die maar liefst 186 pagina's lang is, geeft aan dat het tribunaal geen jurisdictie had over deze zaak. Daarom werd de klacht in eerste instantie al direct afgewezen.

Hoe zit dat? In 2011 diende PM de klacht in, daarbij gebruik makend van een handelsovereenkomst tussen Australië en Hong Kong. Hoofdargument was dat dat de Australische regels inbreuk maakten op hun intellectueel eigendom. Tot zover weinig nieuws onder de zon.

Maar wat het tribunaal unaniem afwees, was de overduidelijke poging van PM om de bedrijfsstructuur zó aan te passen, dat het bedrijf met terugwerkende kracht vanaf 2005 alsnog onder dit tweezijdige verdrag zou vallen. Het verdrag stamt uit 1993, waarom 2005 hier zo belangrijk is wordt verder niet vermeld.

De driekoppige samenstelling van het tribunaal concludeert hierover: wat Philip Morris heeft gedaan is gewoon misbruik maken van haar rechten.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid