vapes met smaakjes

Ondanks het verbod op vapes met smaakjes per 1 januari zijn deze vapes nog op veel plaatsen te koop. Met name bij vapeshops, tankstations en vaker ook in grensstreken.

Het verkoopverbod per 1 januari geldt voor e-sigaretten met smaakjes, met uitzondering van tabakssmaak. De illegale verkopers bieden deze e-sigaretten vaak goedkoper aan dan legale alternatieven. Ondanks de bekende gezondheidsrisico's, blijven jongeren deze e-sigaretten kopen vanwege hun aantrekkelijke smaken en het feit dat ze niet als drugs worden beschouwd.

De illegale e-sigaretten worden verkocht via sociale media, zoals Instagram en Snapchat, en vaak contant worden betaald. Het zijn vooral studenten en scholieren die actief zijn in de illegale vapehandel, waarbij de klanten ook vooral jongeren zijn.

Hoewel het bezit en gebruik van deze e-sigaretten niet verboden is, richt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zich voornamelijk op handhaving tegen verkopers. Echter, het gedrag van jongeren moet veranderen, aangezien het gebruik van e-sigaretten schadelijk is en een mogelijke verslaving met zich meebrengt.

Een bijkomend probleem is dat mensen de grens oversteken om e-sigaretten met smaakjes te kopen, aangezien deze nog steeds legaal verkrijgbaar zijn net over de grens, zoals in Gronau, Duitsland. Hierdoor wordt het moeilijker om de illegale handel te bestrijden en lopen kopers mogelijke gezondheidsrisico's door het gebrek aan controle op de kwaliteit en veiligheid van deze producten.

Het Trimbos-instituut heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat één op de vijf jongeren het afgelopen jaar een e-sigaret heeft gerookt, maar het is nog onduidelijk of de nieuwe wetgeving dit aantal zal verminderen.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid