Den Haag heeft een blowverbod ingesteld voor dertien gebieden in de stad. Een meerderheid van de gemeenteraad steunt het besluit van burgemeester Krikke. Tot 1 juni wordt enkel gewaarschuwd, daarna volgen boetes. In Amsterdam neemt de overlast ook toe, maar burgemeester Jozias van Aartsen laat in een reactie weten dat hij geen reden ziet om het huidige beleid te veranderen.

Clean Air Nederland vindt dat de maatregel in Den Haag voor alle steden en dorpen aanleiding zou moeten zijn om een rookverbod te overwegen voor het centrum en andere drukke gebieden.

De belangrijkste argumenten van Den Haag waren dat blowende groepen jongeren stankoverlast geven en hinderlijk zijn voor anderen, bovendien is het een slecht voorbeeld voor jongeren. Voor roken geldt natuurlijk hetzelfde, met dit verschil dat het aantal dodelijke slachtoffers door softdrugs nihil is en het aantal tabaksdoden 20.000 per jaar bedraagt.

Bij een dergelijke maatregel met betrekking tot roken is voorlichting en een duidelijke campagne wel belangrijk. De tabaksindustrie heeft een kleine eeuw lang een lifestyle-strategie gevoerd, waarin roken werd gepresenteerd als een stoere gezellige rustgevende vrijheid.
Zolang deze misleiding nog bij een (rokend) deel van de bevolking blijft hangen is het noodzakelijk dat we roken eerst volledig denormaliseren. Zonder dat is het lastig om dergelijke maatregelen voor roken in te voeren zoals Den Haag dat voor blowen heeft gedaan.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid