De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft boetes van meer dan 82 miljoen euro uitgedeeld aan 4 tabaksfabrikanten vanwege concurrentievervalsing.

De boetes zijn gegaan naar BAT (31 miljoen), PMI (27,5 miljoen), JTI (13 miljoen), 3 van de 4 grootste internationale tabaksfabrikanten. De vierde boete (10 miljoen) ging naar de Nederlandse producent Van Nelle Tabak. 

Deze 4 fabrikanten hebben aan concurrentievervalsing gedaan door informatie over toekomstige prijzen van pakjes sigaretten uit te wisselen. Dit gebeurde bij de groothandels en is verboden.

Deze vervalsing vond plaats tussen 2008 en 2011. 'Het was vaste praktijk dat sigarettenfabrikanten informatie van groothandels ontvingen over de consumentenprijzen van pakjes sigaretten van concurrenten vóórdat die prijzen van kracht werden. Daarmee konden die fabrikanten hun eigen prijzen van tevoren afstemmen op die van concurrenten' volgens de bestuursvoorzitter van de ACM, Martin Snoep. 'De fabrikanten wisten dat deze uitwisseling op gespannen voet staat met de mededingingsregels.'

Zoals gebruikelijk hebben de fabrikanten bezwaar ingesteld tegen het besluit. Ze wilden ook de publicatie van de gerechtelijke uitspraak tegenhouden, maar daar stak de voorzieningenrechter een stokje voor.

Opvallend is verder dat de fabrikanten de prijs van pakjes sigaretten die in de winkels liggen, zelf blijken te bepalen. Bij vrijwel alle andere consumentenproducten bepalen de winkeliers zelf de verkoopprijs.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid