Op deze site hebben we de IQOS al eerder vermeld. In Nederland is hij al te koop. Op vragen van Kamerleden heeft staatssecretaris Van Rijn al gemeld dat hij het RIVM onderzoek laat doen.

De Washington Post heeft zich wat dieper in de IQOS verdiept. En dat leverde een lang artikel op. Hieronder kunt u een zo kort mogelijke samenvatting lezen.

De FDA komt over twee maanden, zo is de verwachting, met een oordeel of de IQOS op de Amerikaanse markt mag worden toegelaten. De FDA heeft een zogeheten veto-recht. In de tussentijd is een heftig debat gaande tussen gezondheidsexperts.

Aan de ene kant: vermindert het nieuwe product het aantal tabaksdoden? Of is het een vervanging van het ene dodelijke product voor het andere, misschien iets minder direct dodelijke product?

Tot zover is er slechts één studie uitgevoerd naar de risico's. Deze studie vond hogere niveaus van diverse giftige stoffen die het product uitstoot dan Philip Morris zelf claimt.

Volgens de omschrijving wordt de tabak in de IQOS verhit tot bijna 300 graden. Voor het artikel nam een PM-medewerker het product mee naar een park en liet zien dat er geen damp vanaf komt, maar dat er wel een vrij sterke geur vrijkomt na uitblazen.
De IQOS bevat inderdaad doelbewust tabak, naar eigen zeggen om rokers te laten stoppen. Het bedrijf erkent dat e-sigaretten niet goed helpen, omdat het alleen nicotine bevat en de smaak van de sigaret weg is.
PM heeft zoveel vertrouwen in de IQOS dat ze een nieuw onderzoeksgebouw in Zwitserland hebben laten bouwen dat alleen maar met rookloze producten bezig is.

Twee maanden geleden werd de enige studie gepubliceerd. Maar de onderzoekers willen niet met de krant praten. De woordvoerder van de universiteit van Lausanna (een van de drie onderzoekers werkt daar) legde in een email uit dat na de publicatie de baas van elke van deze onderzoekers een vlammende brief kreeg van Philip Morris. De brief was aan hen persoonlijk gericht. Het gaat om de universiteitshoofden van Bern, Lausanne Medisch Centrum en Lausanne Universiteit. In de brief werden de onderzoekers beticht van ondeugdelijke onderzoeksmethoden.

Zo'n brief is ongehoord in wetenschappelijke kringen, liet de woordvoerder weten. Als iemand het niet eens is met een studie in een blad, neemt die contact op met het blad of publiceren ze tegenbewijs.

De studie verscheen in het JAMA Internal Medicine. De adjunct-hoofdredacteur van het blad meldt dat de brief van PM veel weg heeft van intimidatie. In de acht jaar dat hij bij het blad betrokken is, is dit nog nooit gebeurd.

De studie vergelijkt de door de IQOS geproduceerde gevaarlijke stoffen in de lucht met die van reguliere sigaretten. Van veel van deze stoffen produceert de IQOS er minder, maar van een aantal was het aantal juist veel hoger dan de claim van PM. Van één bepaalde gevaarlijke stof was het gehalte zelfs 295 procent hoger dan gewone sigaretten.
Ook beschuldigen de onderzoekers PM ervan 'de definitie van rook te omzeilen', volgens hen is 'rook zonder vuur' ook mogelijk.
In een online reactie van PM werden daarop de onderzoeksmethodiek en interpretatie in twijfel getrokken.

In één land is de IQOS nu wel een succes, in Japan. Daar zijn ze niet aan te slepen, er worden zelfs extra fabrieken in Europa voor omgebouwd.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid