Clean Air Nederland is erg verheugd met het duidelijk besluit van Minister Klink om de gehele horeca per 1 juli 2008 rookvrij te maken. Hieronder vallen alle restaurants, hotels en sportkantines.

"Deze Minister geeft daadwerkelijk inhoud aan zijn belangrijkste beleidsvoornemen: preventie boven alles", aldus Willem van den Oetelaar, voorzitter. "Wel is Clean Air Nederland teleurgesteld over de datum van invoering. Liever hadden we een rookvrije horeca per 1 januari 2008 gezien."

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) heeft eerder al aangekondigd dat zij er naar wil streven om restaurants en hotels per 1 januari 2008 rookvrij te maken. Clean Air Nederland roept KHN op om dit voornemen nu ook daadwerkelijk uit te voeren, en daarbij ook pretparken en sportkantines mee te nemen. In deze beide laatste categorieën horeca komen vooral veel kinderen, voor wie meeroken nog het meest schadelijk is.

"Horecawerkgevers, verenigd in KHN, kunnen nu laten zien dat zij verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van hun werknemers en hun gasten, in het bijzonder de kinderen", aldus Willem van den Oetelaar. Volgens Clean Air Nederland zijn rookruimtes in de horeca geen werkbaar alternatief. Ook in deze ruimtes moeten werknemers komen, onder andere voor schoonmaakwerkzaamheden. Daarnaast is het risico op rookoverlast voor werknemers en gasten door rokerige lucht die uit de rookruimtes naar de overige ruimtes trekt nog steeds zeer groot. Bovendien lijkt dit alleen een oplossing voor zeer grote horecagelegenheden.

Radiofragment van Klink en Van den Oetelaar

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid