In november is de Indiase overheid gastheer van de FCTC-conferentie, de vertakking van de WHO die zich met tabakscontrole bezighoudt.

De tabaksindustrie heeft maximaal ingezet op beïnvloeding van de Indiase regering, en wil dat deze de tabaksmaatregelen afzwakt. Volgens de tabaksindustrie werken er 46 miljoen mensen in de Indiase vestigingen van BAT en PMI.

Lobbygroepen van de industrie en de tabaksboeren vroegen zelfs om deel uit te maken van de deelnemerslijst om zo hun belangen te laten vertegenwoordigen.

Speciaal valt hier de rol van de tabaksboeren op. Zij trekken het wettelijke recht van India om de FCTC-regels toe te passen in twijfel, en hebben zelfs het Hooggerechtshof om een uitspraak verzocht dat de groep mee mag doen met de conferentie. Hier bleef het niet bij: ongeveer 1.000 tabaksboeren protesteerden bij het gebouw van het ministerie van Volksgezondheid en het regiokantoor van de WHO, allebei in Delhi, met als doel dat de overheid de conferentie zal boycotten.

Een woordvoerder van het ministerie meldt dat naar de bezwaren van de boeren wordt geluisterd, maar dat de industrie daar niet op hoeft te rekenen.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid