Kinderen met vaandel van de Rookvrije Generatie

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is bezig met een wetsvoorstel dat het rookverbod uitbreidt naar plekken waar veel kinderen komen.

Volgens Emilie Westerouen van Meeteren, woordvoerder van demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS, ChristenUnie), is dit nodig. Het is immers moeilijk uit te leggen dat kinderen nu niet overal bescherming krijgen.

Het is hierbij nog niet zeker of attractieparken en dierentuinen ook onder dit wetsvoorstel zullen vallen. Dit terwijl in veel pretparken en dierentuinen nog steeds gerookt kan worden in bepaalde rookzones. Dit geldt bijvoorbeeld voor het Dolfinarium, Avonturenpark Hellendoorn, Walibi, attractiepark Slagharen, de Apenheul en Julianatoren in Apeldoorn. De rookzones in deze parken zijn vaak afgeschermd van de rest van de bezoekers, maar toch wordt hiermee het risico op schade voor je gezondheid door het inademen van rook niet weggenomen. Jasper Been, kinderarts van het Erasmus MC voegt toe dat ook Wereldgezondheidsorganisatie WHO aangeeft dat geen enkele mate van blootstelling aan sigarettenrook veilig is. Daarnaast gaan kinderen die vaker zijn blootgesteld aan roken, later ook vaker roken.

Attractieparken en dierentuinen zijn bang om niet gastvrij te zijn voor iedereen, als ze wel een totaal rookverbod instellen. Volgens kinderarts Been is juist wel een rigoureuze aanpak nodig. Het toestaan van eigen beleid van de parken geeft onwenselijke en ook onduidelijke variatie in het beleid. Uit recent onderzoek van het Erasmus MC is namelijk ook gebleken dat er in de samenleving veel draagvlak is om kinderrijke omgevingen rookvrij te maken.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid