Landen zouden zich meer moeten richten op het aanpakken van de winstgevendheid van de tabaksindustrie. Rob Branston schrijft dat in een blog.

In 2015, het meest recente jaar waarvoor cijfers beschikbaar zijn, maakten de zes grootste sigarettenfabrikanten ter wereld een winst van meer dan 62 miljard dollar. Tabaksbedrijven kunnen zulke hoge winsten maken omdat zij, ondanks de hoogte van tabaksaccijnzen, zeer hoge winstmarges op hun tabaksverkoop kunnen behalen.

Sigaretten zijn zeer verslavende en schadelijke producten, die lage productiekosten hebben, zeer weinig lopende onderzoeks- en ontwikkelingsuitgaven vergen, maar tegen relatief hoge prijzen kunnen worden verkocht. De tabaksindustrie zet deze winsten in om nieuwe tabaksontmoedigingsmaatregelen te bestrijden. Landen die sterfgevallen als gevolg van roken willen voorkomen zouden zich volgens Branston, als onderdeel van tabaksontmoediging, moeten richten op het aanpakken van deze winsten.

Dr. Rob Branston is universitair hoofddocent bedrijfseconomie en maakt deel uit van de Tobacco Control Research Group aan de Universiteit van Bath in het Verenigd Koninkrijk.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid