Overheden mogen geen contact meer hebben met tabaksfabrikanten, die jarenlang de regels rond tabak mede hebben bepaald. Daar heeft Philip Morris International (PMI) in het Verenigd Koninkrijk geen boodschap aan.

De tabaksgigant begon met het schrijven van brieven naar de Britse regering, Doel was om toestemming te krijgen om contact te kunnen leggen met gemeenten en zelfs met scholen, om deze van het roken af te helpen en aan hun eigen product, de IQOS. Ook verscheen een paginagrote advertentie in de dagbladen met bovenstaande tekst.

Maar de Britse minister van Volksgezondheid, Brine, verwierp de voorstellen, omdat het FCTC contact met tabaksfabrikanten verbiedt.

uk minister brine

De Britse regering heeft zich gecommitteerd aan dit internationale verdrag.

Ondanks deze weigering begon PMI gemeenteraden aan te schrijven met hetzelfde voorstel, met zelfs een sponsordeal. Daar liet PMI het niet bij. Ze hebben een oud-minister ingehuurd, oud-medewerkers van Downingstreet 10, en lobbyisten uit het netwerk van huidig premier Johnson, om maar zoveel mogelijk toegang te krijgen tot het veld van tabaksregels.

PMI organiseerde bijeenkomsten waar ook medewerkers van de gezondheidsdienst NHS waren uitgenodigd. Zij wisten niets van de sponsoring door PMI.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid