RIVM adviseert om de verkoop van accessoires te beperken die tabak mogelijk aantrekkelijk maken, zoals smaakfilters en smaaksprays, of producten met een gezondheidsclaim.

Het gaat hierbij om producten die smaak toevoegen (smaakaccessoires), en producten met een claim dat ze roken of dampen minder schadelijk maken. De verkoop is duidelijk gestegen sinds sigaretten en shag met een andere smaak dan tabak verboden zijn. 28% van de rokers geeft aan smaakaccessoires te gebruiken omdat mentholsigaretten niet meer te koop zijn. Menthol als smaakstof voor e-sigaretten roken is heel aantrekkelijk voor jonge en beginnende rokers. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) stelt voor de verkoop enkel toe te staan in speciaalzaken en rokerswebwinkels.

Op dit moment zijn tabaksaccessoires niet verboden. Ze vallen niet onder de Nederlandse Tabaks- en rookwarenwet of Europese Tabaksproductenrichtlijn. In Litouwen, België en Denemarken zijn (smaak)accessoires wel verboden via aanvullende nationale wetgeving.

Bericht van het RIVM

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid