De Amerikaan Jeff Nesbitt werkte jaren als consultant voor meerdere organisaties. Hij probeerde de FDA begin jaren '90 te overtuigen om jurisdictie over tabak te nemen. Dat lukte jaren later pas, maar de naam van Nesbitt was gevestigd.

Een carrièreswitch bracht hem bij de politieke actiegroep Citizens for a Sound Economy (CSE). Dit was een actiegroep die werd opgericht door de steenrijke Koch-broers, die met hun geld vooral politieke macht kopen binnen de Republikeinse partij.

Een van de eerste bezoeken van CSE bracht de consultant binnen de muren van Philip Morris. Daar werd het plan van de Koch-broers ontvouwd om samen met de tabaksgiganten lokale actiegroepen op te richten die tegen elke vorm van belastingverhoging een agressieve campagne zouden voeren.

Toen een hogere PM-functionaris binnenkwam herkende hij Nesbitt, en werd deze direct het gebouw uitgewerkt. Nesbitt verloor zijn werk bij CSE, en zijn verhaal is verder overduidelijk: de tabaksindustrie is mede-verantwoordelijk voor het ontstaan van de Tea Party. Hoe tabaksindustrie en politiek innig met elkaar verstrengeld raakten.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid