Utrecht maakt zich zorgen over het toenemende aantal tabaksverkooppunten met het supermarktverbod per 2024. Daarom verbiedt de stad ze.

Wethouder Eelco Eerenberg heeft een zogeheten voorbereidingsbesluit door de gemeenteraad aangenomen gekregen. Het besluit, en daarmee het verbod op vestiging van nieuwe tabaksspeciaalzaken, is een jaar geldig.

In de Tweede Kamer is een motie van CDA en ChristenUnie over een vergunningenstelsel voor tabaksverkoop al aangenomen, maar staatssecretaris Van Ooijen heeft nog geen aanstalten gemaakt om de motie uit te voeren. Daarom heeft Eerenberg een brief gestuurd aan de staatssecretaris, om daar spoed mee te maken. De brief is mede ondertekend door de Rotterdamse wethouder Achbar en de Amsterdamse wethouder Scholtes.

Het voorbereidingsbesluit loopt vooruit op deze landelijke wet, en verbiedt per direct de vestiging van tabaksspeciaalzaken, en shop-in-shop constructies. Daarmee zouden supermarkten via bijvoorbeeld een scheidingswandje of een andere methode een nieuwe winkel creeeren die toch nog vanuit de supermarkt zelf toegankelijk is.

De gemeente Utrecht heeft ook andere gemeenten over dit voorbereidingsbesluit geïnformeerd en de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten) het besluit gestuurd als voorbeeld.

De tekst van het voorbereidingsbesluit en de brief van de wethouders aan Van Ooijen vindt u in de links.

Update: Van Ooijen heeft laten weten dat hij de actie van de gemeente Utrecht steunt.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid