meldpunt
word lid

Elke 52 rokers wereldwijd zijn verantwoordelijk voor de dood van één niet-roker. Meeroken (tweedehandsrook) zorgt ook in Nederland jaarlijks voor 2000 tot 3000 dode niet-rokers.

Leonard Hofstra, bijzonder hoogleraar Risk profiling in Heart Disease van het Amsterdam UMC is één van de wetenschappers die dit hebben onderzocht, het rapport verscheen afgelopen dinsdag in het medische vakblad JAMA Network Open. Van de wereldwijd één miljard rokers sterven er jaarlijks 7,2 miljoen vroegtijdig. Van de niet-rokers die door ongewenst meeroken vroegtijdig sterven is helaas ook een substantieel deel kinderen.

In landen waar de maatregelen tegen (mee)roken strenger zijn (Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland) zorgen 80 tot 90 rokers voor de dood van één niet-roker. In Aziatische landen overlijdt gemiddeld al één niet-roker door circa veertig rokers.

Om de cijfers duidelijk te maken vergelijkt Hofstra meeroken met het coronavirus: "In China zijn door het coronavirus zo'n 3200 mensen overleden, terwijl elk jaar in China rond de 100.000 mensen overlijden aan de gevolgen van passief meeroken". In Nederland sterven jaarlijks zo'n twee- tot drieduizend mensen aan de gevolgen van meeroken.

Van Hofstra mogen de maatregelen tegen (mee)roken in Nederland veel strenger worden: "Bijvoorbeeld in auto's mag nog gerookt worden ook als er kinderen bij zijn, terwijl je daar in sommige andere landen fikse boetes voor kunt krijgen".

Download hier het volledige rapport

Lees hier het artikel in de NRC

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid