schappen met sigaretten in winkel

De omzet van Albert Heijn daalt nu er geen rookwaren meer worden verkocht, de verkoop lijkt zich te verplaatsen naar tankstations en tabaksspeciaalzaken die veel meer omzetten.

Uit marktonderzoek naar de eerste maand van 2024, is gebleken dat de verkoop van tabak in supermarkten hard is gedaald. Deze verkoop heeft zich, zo blijkt uit de cijfers, verplaatst naar tankstations en tabaksspeciaalzaken. Zo zien tankstations een stijging in hun omzet van meer dan 20 procent. Tabaksspeciaalzaken hebben hun omzet zelfs met meer dan de helft zien toenemen.

Deze verplaatsing van de verkoop van tabaksproducten is veroorzaakt doordat Albert Heijn per 1 januari 2024 is gestopt met de verkoop van tabak. De supermarkten in Nederland zien dan ook een daling in hun tabaksomzet van ruim 25 procent. Vorig jaar hadden supermarkten nog een miljardenomzet in de verkoop van rookwaren.

Rokers lijken nu dus vooral naar tabaksspeciaalzaken te gaan voor hun sigaretten, al moet opgepast worden met het te vroeg trekken van conclusies. Het gaat namelijk om data van maar vier weken. De komende maanden moet blijken wat precies de gevolgen zijn van het verkoopverbod van rookwaren in supermarkten en of het daadwerkelijk helpt in de richting van een rookvrije generatie.

Bronnen
Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid