Voorgevel van NVWA-gebouw

Diana Vredenborg, inspecteur rookverboden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), vertelt in een podcast over haar werk om Nederland veiliger en gezonder te maken.

Het aantal rokers neemt af. Toch is er ook een andere trend: jongeren die vapen. En dat is zorgelijk, want net als gewone sigaretten zijn vapes (of e-sigaretten) ook ongezond en schadelijk. Om te voorkomen dat jongeren beginnen met roken is het verboden om bijvoorbeeld in de horeca en op schoolpleinen te roken en vapen. Ook mogen er geen sigaretten of vapes verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar en is de online verkoop in zijn geheel verboden. De NVWA controleert of deze verboden worden nageleefd.

Inspecteur Vredenborg die al meer dan 20 jaar bij de NVWA werkt, heeft de invoer van het rookverbod in de horeca van dichtbij meegemaakt. Ze vertelt over de begintijd die ze als heftig heeft ervaren. Ze is trots op wat er inmiddels is bereikt, maar maakt zich ook zorgen dat mensen kinderen nog steeds bewust verslaafd maken.

Ook komt Mirte Kuipers, universitair docent van het Amsterdam UMC, in deze podcast aan het woord. Zij vertelt over het effect van de rookverboden, ziet dat het in Nederland de goede kant opgaat, maar vindt ook de opkomst van het vapen zorgelijk.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid