Tramhalte met Rookvrij-uitingen

De provincie Utrecht heeft recent alle tramhaltes op het traject Utrecht Science Park – Nieuwegein/IJsselstein voorzien van duidelijk herkenbare rookvrij borden en stoeptegels.

De provincie erkent hiermee het belang van een gezondere leefomgeving en draagt met de borden met het witblauwe Rookvrij-logo bij aan het groeiend aantal rookvrije plekken.

Wettelijk gezien is het niet mogelijk om een rookverbod in de openbare ruimte af te dwingen. Afspraken met elkaar maken en een gedragscode behoren wel tot de mogelijkheden. Rokers worden nu aangemoedigd om niet op de haltes te roken, terwijl anderen de vrijheid hebben om hen daarop aan te spreken.

De haltes zouden al rookvrij worden vanaf 2022. Een lid van Clean Air Nederland constateerde de afgelopen 2 jaar dat bij veel haltes nog volop wordt gerookt en dat het aan duidelijke Rookvrij-uitingen ontbrak. Daardoor waren de haltes niet toegankelijk voor iedereen. Herhaaldelijk wees zij de provincie hierop en vroeg ze om duidelijke communicatie (borden en stoeptegels) bij de haltes. Mede dankzij haar vasthoudendheid heeft de provincie Utrecht nu dus actie ondernomen.

Bronnen
Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid