universiteit groningen
Beeld © Wutsje / Wikimedia Commons

Er wordt nog steeds gerookt op de campus van de universiteit in Groningen. Daarom komt het bestuur met nieuw beleid met sancties voor terugkomende rokers.

Ondanks een geldend rookverbod op het terrein van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), wordt er nog steeds volop gerookt. Behalve dat deze rokers en hun sigaretten zorgen voor overlast, loopt de universiteit hiermee ook het risico op een boete van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van 6400 euro per overtreding.

Eerder heeft de RUG al een waarschuwing gekregen van de NVWA vanwege onvoldoende handhaving rond het rookverbod. Om dit te verbeteren komt de universiteit nu met nieuw beleid met meer handhaving. Hierbij zal om de studenten- of medewerkerskaart van een herhaaldelijke of agressieve overtreder gevraagd worden en zullen gegevens genoteerd worden. Als deze gegevens meerdere keren worden genoteerd kan de overtreder een sanctie opgelegd krijgen.

Bij medewerkers zal zo'n sanctie betekenen dat de leidinggevende hem of haar hierop zal aanspreken en eventueel kunnen hier bepaalde disciplinaire maatregelen op volgen. Bij een student kan dit betekenen dat diegene de RUG-gebouwen niet meer mag betreden.

Een student of medewerker is echter niet verplicht om zich te identificeren als hierom wordt gevraagd. Het is dus maar de vraag of studenten of medewerkers dit gaan doen en of het daadwerkelijk tot het opleggen van sancties zal komen. Lid van het College van Bestuur Hans Biemans antwoordt hierop dat de RUG 'de verantwoordelijkheid heeft gekregen om te handhaven, zonder de middelen om het daadwerkelijk te doen'. Het is dus een moeilijk op te lossen probleem voor de universiteit.

Verder zal het nieuwe beleid van de universiteit bestaan uit een betere communicatie over het rookverbod, omdat het idee heerst dat veel mensen nu nog niet beseffen dat er een rookverbod is. Daarom zullen nieuwe verbodsborden worden geplaatst. Ook is er het probleem van overlast door op de grond gegooide sigarettenpeuken. Omdat de universiteit roken niet mag faciliteren, is het niet mogelijk om asbakken te plaatsen op de campus. Om deze reden is de RUG met de gemeente in gesprek om op verschillende plekken nét buiten het RUG-terrein asbakken te plaatsen.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid