vape-aanbod in winkel

Vapes met smaakjes zijn op veel plekken gewoon nog te verkrijgen, ondanks het geldende verbod. Er is een nieuw preventieakkoord nodig om de doelen van de rookvrije generatie te halen.

In de aflevering van 23 januari 2024 van De Hofbar, blijkt dat vapes met smaakjes in de meeste winkels gewoon nog te verkrijgen zijn, ondanks het geldende verbod hierop. Soms bieden winkels een opzetstuk voor een vape die een smaak toevoegt, om zo het verbod te omzeilen. Echter zijn deze opzetstukjes ook illegaal, omdat er sinds 2022 een verbod geldt op de verkoop van accessoires bij vapes. Volgens Maarten van Ooijen, demissionair staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS, ChristenUnie), 'kost het gewoon even tijd om een verbod goed neer te zetten'. Hij geeft toe dat de handhaving door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) aangescherpt moet worden, maar is van mening dat het nu niet slim is om een vergunningsstelsel voor tabakszaken in te voeren.

Volgens longarts Wanda de Kanter, moet dit juist wel nu gebeuren. Zij pleit voor een vergunningsstelsel met beperking op winkels in de buurt van scholen, zodat er meer toezicht en regulering is rond de verkoop van tabak. Daarnaast is ze voor een structurele accijnsverhoging op tabak, van jaarlijks 10 procent. Ze stelt in het tv-programma dat er een nieuw preventieakkoord nodig is, aangezien een rookvrije generatie in 2040 op deze manier niet gehaald zal worden. Dit heeft het RIVM ook geconstateerd.

Het verbod op vapes met smaakjes is erg belangrijk, omdat smaakjes juist aantrekkelijk zijn voor jongeren. Esther Croes, arts-epidemioloog bij het Trimbos-instituut, stelt dat jongeren klachten krijgen door het vapen en dat het een opstapproduct is naar traditioneel roken van tabakssigaretten. Ze ziet een herhalend patroon waarbij een verbod zorgt voor een nieuw product om het verbod te omzeilen.

In eerdere afleveringen van De Hofbar besteedde journalist en presentator Rutger Castricum ook aandacht aan vapen. Alle afleveringen kun je hier terugkijken:

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid