Verkoopplek sigaretten

Vanaf de zomer zal het op Waddeneiland Schiermonnikoog niet meer mogelijk zijn om rookwaren te kopen. Inwoners vrezen voor een illegale handel.

Vanaf 1 juli 2024 mogen er geen rookwaren meer verkocht worden in supermarkten, maar wel nog in tankstations en gemakswinkels. Op Schiermonnikoog is de enige verkoopplek voor rookwaren nu een supermarkt en zijn er geen tankstations of gemakswinkels. Dit betekent dat er vanaf 1 juli geen rookwaren meer verkocht kunnen worden. Tenminste, niet meer op een legale manier. Naar schatting van RIVM heeft Schiermonnikoog namelijk zo'n 200 vaste rokers. Daarnaast trekt het eiland jaarlijks 300.000 toeristen, waarvan een deel ongetwijfeld niet op de hoogte zal zijn van het gebrek aan sigaretten op het eiland. Het online bestellen van rookwaren zal vanaf 1 juli ook verboden zijn. Grote kans, zo denken inwoners en ondernemers van het eiland, dat dit voor illegale handel van rookwaren zal zorgen.

Ook Eric Brunekreef, supermarkt-ondernemer op het eiland, ziet de illegale handel van sigaretten al voor zich. Hij denkt niet dat iedereen plots zal stoppen met roken als er geen verkooppunten meer zijn op Schiermonnikoog, en dus zullen mensen naar illegale manieren gaan zoeken. De burgermeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent, maakt zich dan ook zorgen om het nieuwe beleid en gaat met ondernemers praten om onderhandse verkoop zoveel mogelijk te voorkomen. "Het feit is dat de verkoop nu onder goede en strenge controle plaatsvindt. Als er een ongereguleerde omloop van tabak ontstaat, is dat niet goed voor onze jonge eilandbewoners en toeristen. Ik laat nu onderzoeken of er nog oplossingen mogelijk zijn.” Van Gent vreest verder dat onder een illegale handel van rookwaren, sigaretten ook bij minderjarige jongeren zullen belanden.

Bronnen
Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid