Wegwerp vapes
Beeld © EPA

De Britse premier Rishi Sunak geeft leiding aan een overheidsinitiatief in Groot-Brittannië om het gebruik van wegwerpvapes te verbieden.

Het accent ligt hierbij op het bestrijden van de groeiende gezondheidsrisico's onder jongeren. Het geplande verbod geldt niet alleen voor de wegwerpvariant. Het omvat ook het verbod op kindvriendelijke smaken en de invoering van strengere eisen voor de verpakkingen van e-sigaretten. Daarnaast is de strikte verplichting voor verkopers om deze producten buiten het zicht van kinderen te houden ook deel van het overheidsinitiatief. Om de grootschalige overheidsinspanning om een 'rookvrije generatie' te bevorderen, is een boete van 2500 pond voor verkoop aan minderjarigen een onderdeel van deze uitgebreide maatregelen.

Hoewel er een flinke politieke weerstand binnen de Conservatieve Partij is, benadrukt Sunak de onontkoombare noodzaak om actie te ondernemen tegen de verontrustende toename van vapen onder kinderen. Recentelijke statistieken onthullen namelijk een drievoudige stijging in het aantal vapende kinderen gedurende de afgelopen drie jaar. 9 procent van de 11- tot 15-jarigen blijkt regelmatig te vapen, waarbij de wegwerpvariant de voornaamste boosdoener is. Sunak pleit tevens voor een verbod op tabak voor iedereen die is geboren op of na 1 januari 2009, in een poging om een generatie te creëren die ver weg blijft van de gevaren van tabaksgebruik.

Ondanks de interne verdeeldheid binnen de Conservatieve Partij, benadrukt Sunak zijn verantwoordelijkheid om op de lange termijn het beste voor het land te doen. Hij wijst op de onbekende langetermijneffecten van vapen en de verslavende aard van nicotine. Door deze feiten wordt het op de markt brengen van vapes voor kinderen steeds meer als onaanvaardbaar beschouwd. Het voorgestelde verbod op wegwerpvapes sluit aan bij wereldwijde inspanningen en weerspiegelt de dringende behoefte om de gezondheid van jongeren te beschermen. Tevens wordt hiermee ingezet op een milieuvriendelijkere benadering, gezien het aanzienlijke aantal weggegooide wegwerpvapes dat wekelijks in het milieu belandt.

Bronnen
Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid