Twee rokende personen zitten buiten op een bankje
Beeld © ANP / Robin Utrecht

De stad New York staat op het punt om een nieuwe stap te zetten in haar streven naar een rookvrije omgeving door het roken en vapen op terrassen te verbieden.

Momenteel is het nog toegestaan om te roken en vapen in buitenruimtes van eetgelegenheden onder bepaalde voorwaarden zoals het plaatsen van duidelijke borden die aangeven dat het een rookzone betreft. Echter, de lokale gezondheidsafdeling heeft aangekondigd dat zij van plan zijn om de plaatselijke wetgeving te wijzigen om dit niet langer toe te staan.

Deze voorgestelde verandering markeert een opvallende verschuiving in het rookbeleid van de stad, dat ooit bekend stond om zijn meer toegeeflijke houding ten opzichte van roken. Het is een laatste overblijfsel van een tijdperk waarin roken binnenshuis nog de norm was, voordat burgemeester Michael Bloomberg in 2003 een rookverbod invoerde voor bars, restaurants en de meeste werkplekken. Daarna volgde in 2011 het verbod op roken in parken.

De maatregelen van New York zijn niet uniek; veel andere steden en staten hebben soortgelijke restricties ingevoerd om de plaatsen waar rokers kunnen roken te beperken. Onderzoek heeft aangetoond dat de strenge tabakswetgeving van New York effectief is geweest in het verminderen van het aantal rokers. Zo is uit een recentelijk vrijgegeven onderzoek gebleken dat het percentage middelbare scholieren dat rookt, dramatisch is gedaald van 27,1 procent in 2000 naar slechts 2,1 procent.

De gezondheidsafdeling van de stad heeft nog niet gereageerd op verzoeken om commentaar, maar New Yorkers zullen de kans krijgen om hun mening te uiten over dit voorstel tijdens een openbare hoorzitting volgende maand. Deze stap naar een strenger rookbeleid weerspiegelt de voortdurende inzet van de stad voor een gezondere leefomgeving en het welzijn van haar inwoners.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid