Nicotinezakjes

Nicotinezakjes, de nieuwste hoop van de tabaksindustrie, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren, volgens een rechtszaak tegen tabaksfabrikant Philip Morris.

Ondernemers denken met Zyn, zakjes met nicotinepoeder die door zogenaamde ‘Zynfluencers’ worden gepromoot, minder schadelijke producten in huis te halen. Deze geven echter meer nicotine af dan sigaretten.

Volgens de aanklacht van gebruiker Bailey Wolters leidde gebruik tot verslavings- en gebitsproblemen waarvoor niet werd gewaarschuwd door Philip Morris die sinds hun overname van Swedish Match in 2022 voor 16 miljard dollar de zakjes verkopen.

Philip Morris reageerde niet op commentaar, maar heeft wel eerder gezegd dat de zakjes niet bedoeld zijn voor beginners en personen die te jong zijn ze wettelijk te kopen.

In Nederland zijn de zakjes verboden als deze meer dan 0,035 milligram nicotine of tabak bevatten vanwege schadelijkheid voor de gezondheid. Ze kunnen bijvoorbeeld leiden tot verslaving, hartritmeproblemen en schade aan het zenuwstelsel.

Schlesinger Law Offices, dat de zaak tegen Philip Morris behandelt, heeft eerder succesvolle procedures gevoerd tegen de tabaksindustrie, waaronder een zaak tegen vapebedrijf Juul Labs dat tot een schikking van 235 miljoen dollar leidde. Net als Zyn bevatten vapes geen tabak maar wel nicotine en kwamen zij onder vuur door hun populariteit onder jongeren.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid