'stop' geschreven met sigaretten

Het is bekend dat rokers vatbaarder zijn voor infecties dan niet-rokers, doordat rokers een minder goed werkend immuunsysteem hebben.

Uit een nieuwe studie in wetenschappelijk tijdschrift Nature is nu gebleken dat zelfs iemand die al een tijd niet meer rookt, ook een ernstig verstoord immuunsysteem heeft. Het verstoren van de weerstand door roken kan jaren na een rookstop blijven aanhouden.

Volgens kankerspecialist Filip Lardon van Universiteit Antwerpen, zorgen stoffen uit tabaksrook ervoor dat de gevoelige balans van het immuunsysteem ernstig wordt verstoord. Het immuunsysteem is namelijk erg complex met bijvoorbeeld zowel immuun-stimulerende stoffen om bacteriën te doden als immuun-onderdrukkende stoffen die een reactie juist tegengaan. Dit laatste zorgt ervoor dat je lichaam niet bij elke prikkel volledig in de aanval schiet. Door het roken zal je lichaam minder goed kunnen reageren op virussen en bacteriën, met een grotere kans op bijvoorbeeld een verkoudheid of longontsteking. Daarnaast zorgt een minder functionerend immuunsysteem ook voor een hoger risico op kanker, omdat je lichaam ontspoorde cellen die kunnen leiden tot kanker minder goed zal kunnen aanvallen.

Het kan ook gebeuren dat de verstoorde balans in het immuunsysteem ervoor zorgt dat je immuunsysteem gaat overreageren, waardoor je lichaam je eigen weefsel gaat aanvallen. Hierdoor kun je last krijgen van allergieën, maar het kan ook een rol spelen bij COPD met ademhalingsproblemen als gevolg.

Volgens het onderzoek heeft roken vooral een impact op je verworven immuniteit, dus de immuniteit die je opbouwt door ziektes op te lopen. Dit betekent dat ook na al jaren gestopt te zijn met roken, het lichaam nog steeds moeite heeft met het aanmaken van nieuwe antistoffen. De aangeboren immuniteit die je krijgt vanaf de geboorte, herstelt zich wel grotendeels zodra je stopt met roken.

Passief roken, oftewel samenleven met iemand die rookt, blijkt ook te zorgen voor een grotere kans op een verstoord immuunsysteem en kan dus ook jaren na dit passief roken nog zorgen voor negatieve gevolgen. Dit toont aan dat roken in de buurt van anderen echt niet verantwoord is.

Het onderzoek betekent natuurlijk niet dat het geen zin heeft om te stoppen met roken. Er zijn namelijk veel andere factoren die wel verbeteren vanaf de dag dat je stopt met roken, zoals hoesten dat zal verminderen en het risico op een hartziekte of longkanker.

Bronnen
Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid