een vrouw die vapet

Ook bij elektronische sigaretten (vapes) is meeroken ongezond. Dit kan vooral schadelijk zijn als je samenwoont met een vaper en dus vaak meerookt.

In elektronische sigaretten of vapes wordt door verhitten vloeistof omgezet in damp, de de vaper inhaleert deze damp. Door zoete smaakjes zijn deze e-sigaretten erg aantrekkelijk voor jongeren. Om deze reden zijn vapes met smaakjes sinds 2024 verboden. Zoals wij eerder hebben vermeld, wordt dit verbod echter omzeild door tabaksaanbieders die kopstukken bij de vapes aanbieden die alsnog een smaakje toevoegen. Voorlopig zullen de vapes dus nog niet uit het straatbeeld verdwenen zijn.

Het is dus nog steeds belangrijk dat we ons afvragen wat de invloed is van het roken van deze elektrische sigaretten. Er heerst namelijk nog veel onduidelijkheid over de lange termijn effecten van vapes, doordat ze een relatief nieuw soort rookwaar zijn. Uit onderzoek is wel al gebleken dat samenwonen met iemand die vapet schadelijk is voor de gezondheid. Zo wordt ook bevestigd door longarts Hans Hardeman. Dit zorgt namelijk voor een grotere kans op luchtwegklachten en hoestklachten. Ook is iemand die samenwoont met een vaper gevoelig voor de verslavende werking van de nicotine in de e-sigaret. Dit kan onrustige gevoelens en stemmingsklachten veroorzaken. Ook is de kans groot dat kinderen die aan vapen worden blootgesteld op jonge leeftijd, later ook gaan roken.

De roker van een vape krijgt geen schadelijk teer of koolmonoxide binnen, waar dat bij traditionele sigaretten wel het geval is. Echter zitten er wel andere schadelijke stoffen in e-sigaretten, zoals propyleenglycol, glycerol en aldehyden. We lijken voor vapers minder streng te zijn door het vaker binnen toe te laten; we lijken vapen onschuldiger te vinden dan het roken van traditionele sigaretten. Toch is vapen helemaal niet onschuldig.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid