2 handen die een nicotinezakje plaatsen tussen bovenlip en tandvlees

Nicotinezakjes, ook wel snus genoemd, zijn gevaarlijker dan gedacht. Door de vele gifstoffen waaronder nicotine kunnen ontstekingen en kanker ontstaan.

Snus, een zakje tabak dat je tussen je tandvlees en je lip stopt om een nicotinekick te krijgen. Alleen dan zónder een schadelijke sigaret te roken. Het lijkt ideaal maar is dat zeker niet.

De ogenschijnlijk onschuldige zakjes zijn gevaarlijker dan menigeen denkt. Zo'n zakje bevat meerdere schadelijke stoffen waarvan sommige gelinkt worden aan kanker. En nicotine, de stof waar het allemaal om gaat, is de gevaarlijkste.

Danielle Cohen, longpatholoog aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), legt in een aflevering van de Universiteit van Nederland op YouTube uit waarom nicotine zo gevaarlijk is voor het brein. En hoe de tabaksindustrie deze nicotinezakjes stiekem gebruikt voor haar eigen agenda. Cohen is expert op het gebied van weefsels in de longen, hoofd, hals en borsten. Daarnaast heeft ze speciale interesse in longkanker en speekselklieraandoeningen. Ook is Cohen mede-oprichter van 'Vapen #JouwKeuze'.

Universiteit van Nederland
De Universiteit van Nederland maakt elke week podcasts, video’s en social posts over wetenschappelijke onderwerpen. De volledig onafhankelijke redactie bestaat uit jonge enthousiastelingen met een gemeenschappelijke missie: wetenschap is te gek en iedereen moet dat weten. Samen met topwetenschappers van de veertien universiteiten in Nederland zorgen zij dat betrouwbare wetenschappelijke kennis voor iedereen beschikbaar komt, zonder collegegeld of tentamens.

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid