Moeder wandelt met kind door ziekenhuisgang

De Emory-universiteit in Georgia heeft een nieuw onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat het vapen in de buurt van kinderen sterk wordt afgeraden vanwege het verhoogde risico op kanker. 

Het onderzoek analyseerde de gezondheid van kinderen tussen vier en twaalf jaar, waarvan de ouders dagelijks vapen, en vergeleek deze met die van kinderen van niet-vapende ouders. Jeannie Rodriguez legt uit: "Om verschillen te detecteren en de risico's van passief roken beter te kunnen inschatten, werd bij ieder kind bloed afgenomen. De wetenschappers analyseerden ook het speeksel van de kleintjes om een beeld te krijgen van de gevolgen. Er zitten chemicaliën in de dampen die gevaarlijk zijn voor de gebruiker en hun dierbaren, die de uitgeademde dampen alsnog (ongewild) binnenkrijgen."

De resultaten toonden aan dat kinderen van vapende ouders hogere niveaus van metabolieten vertoonden die verband houden met dopamineverstoring, oxidatieve stress en ontstekingen. Deze metabolieten kunnen leiden tot cellulaire schade en het ontwikkelen van ziektes zoals diabetes, hartaandoeningen en kanker. De alarmerende bevindingen kunnen leiden tot cellulaire schade, wat gelinkt is aan het ontwikkelen van ziektes zoals diabetes, hartaandoeningen en kanker.

Ondanks deze zorgwekkende resultaten zijn veel ouders zich niet bewust van de gevaren van rondzwevende dampen. Rodriguez concludeert: "Meer dan de helft (11 van de 19) wist niet dat het gebruik van elektronische sigaretten gezondheidsrisico inhield voor kinderen."

Meldpunt
info@cleanairnederland.nl
010-3200023 | 06-30082264
        
Word lid